Op woensdag 23 oktober was onze inspiratiesessie “Van Papier naar Praktijk in de Energietransitie”! We blikken graag terug op een geslaagde ochtend met inspirerende verhalen en mooie ideeën. Hoe zet je duurzame ambities om in concrete resultaten? Hoe ga je om met onzekerheden rondom duurzame oplossingen en wetgeving? Hoe ga je om met onzekerheden over juridische en economische ontwikkelingen? In hartje Rotterdam gingen wij hierover met elkaar in gesprek.
Wil je verder met ons in gesprek over hoe je stappen kunt zetten in de energietransitie? Neem contact op met Onno de Vries (onno@plusanderen.nl of 06-1438 9668) of meld je aan voor ons gratis participatiespreekuur op 27 november in het teken zal staan van dit vraagstuk.
Casus: Warmtetransitie in de Klapwijk
Erik Bulten, programmamanager Energietransitie in Pijnacker-Nootdorp trapte af met zijn ervaringen met de warmtetransitie in onder andere de wijk Klapwijk in gemeente Pijnacker-Nootdorp. Met verhalen uit de praktijk, uitdagingen én praktische tips, nam hij ons mee in hoe je ondanks haperende wetgeving en technische onzekerheden toch concrete stappen vooruit kunt zetten.
Hier liggen verschillende uitdagingen aan ten grondslag. Allereerst is het opzetten van een warmtenet een collectieve opgave, er is immers een grotere groep inwoners nodig om een warmtenet op te zetten. Toch ligt de keuze om aan te sluiten bij individuele huishoudens. Invulling geven aan de formele regierol van de gemeente is hierdoor ook beperkt.
Wat zijn nu de belangrijkste lessen uit Klapwijk en wat kan helpen om betere resultaten te behalen?
De periode van 4 jaar is veel te lang voor inwoners. Veranderingen en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Dit kan leiden tot aanpassingen in het aanbod dat je doet aan bewoners en daarmee ook de kosten. Wat op zijn beurt weer kan leiden tot verwarring en onzekerheid, waardoor inwoners in de wachtstand blijven staan. Maak daarom een aantal korte klappen op thema’s als risico’s, kosten en wie het initiatief neemt. Blijf ook altijd een eenduidig en eerlijk verhaal vertellen.
Je kunt de presentatie van Erik via deze link bekijken!
Aan de slag!
Na het inspirerende verhaal van Erik was het tijd om met elkaar aan de slag te gaan. Het doel: out-of-the-box denken en tot concrete stappen komen waar we direct mee aan de slag kunnen.
We brainstormden over de vraag: Hoe kunnen we van plannen en papier tot concreet resultaat komen in de energietransitie?
De ideeën die we het eest vernieuwend vonden werkten we met elkaar uit: een campagne met bekende mensen en De Energiemarinier.
Een campagne met bekende mensen
Doel: het creëren van een nieuwe afzender. Door op een andere manier de boodschap te brengen, de voordelen van energietransitie te laten zien is het mogelijk om nieuwe doelgroepen aan te spreken die eerder nog niet bereikt werden. Een campagne met bekende mensen kan opgezet worden met BN’ers, maar liever nog, met bekende, prominente gezichten uit de gemeente. Denk aan bekende gezichten uit de horeca, cultuursector, sportclubs, ondernemers, eventueel de kerk. Met lokale bekende gezichten uit de gemeente bereik je doelgroepen die nu nog niet altijd bereikt worden.
Acties:
- Begin met wie en waar
- Nodig de bekende personen uit om ambassadeur te worden.
- Schrijf samen het verhaal: hoe ziet voor deze persoon de energietransitie eruit?
- Losse campagnes met eigen inbreng
- Maak de koppeling naar een breder verhaal, denk aan: wonen, buitenruimte
De Energie- of Gebiedsmarinier
De inzet van een Energie- of Gebiedsmarinier heeft als doel om met verhoogde snelheid vertrouwen van inwoners terug te winnen en zo niet alleen problemen rondom de energietransitie op te lossen, maar ook bredere problemen aan te pakken.
Een Energie- of Gebiedsmarinier is een persoon die zichtbaar is in de wijk en makkelijk aanspreekbaar is. De Energie- of Gebiedsmarinier benadert actief inwoners, door bijvoorbeeld van deur tot deur te gaan i.p.v. te wachten op vragen.
Belangrijk: een Energie- of Gebiedsmarinier heeft mandaat en middelen. De marinier staat los van ‘het systeem’, heeft vrijheid van handelen en doorzettingsmacht binnen de gemeente.
Wordt vervolgd!
Afsluiting en vervolg
We sloten de sessie af met het delen van elkaars uitgewerkte ideeën. Onder het genot van een heerlijke lunch deelden we ervaringen met elkaar, werden er nieuwe contacten gelegd en spraken we verder over de acties waar de deelnemers direct mee aan de slag willen gaan.
We hebben met elkaar afgesproken dat we de inspiratiesessie een vervolg geven. Wil je daarbij zijn? Stuur een e-mail naar duurzaam@plusanderen.nl.
Wil je daarvoor al verder praten? Neem contact op met Onno de Vries via onno@plusanderen.nl of 06 – 1438 9668.