3 beno­digd­heden en 1 sleutel voor over­heids­partici­patie

De kern van overheidsparticipatie is het mogelijk maken van ideeën van bewoners en ondernemers. Dat doe je niet vanachter je bureau, maar op straat. Dat is niet ingewikkeld. Het vraagt drie simpele benodigdheden die iedereen heeft. Of ja, je hebt ook nog een sleutel nodig. Maar dat komt straks…

 1. Blanco vel en een potlood
  Je start met een leeg vel papier en gaat in gesprek met bewoners en ondernemers. Los van je eigen denkbeelden en overtuigingen leg je hun ideeën vast op papier. Je gebruikt vervolgens je kennis en ervaring om de gedeelde ambities van mensen te helpen realiseren.
 2. Paar stevige schoenen
  In gesprek gaan met bewoners en ondernemers doe je niet vanachter je bureau. Zoek mensen op en breng energie. Angst dat de mensen geen ideeën hebben? Maak je geen zorgen. Ideeën zijn er altijd. Het vraag wel lef van jou om die ideeën op te zoeken. Trek je schoenen aan en ga naar buiten!
 3. Thermoskan koffie en thee
  Eenmaal buiten zijn er genoeg mensen om mee in gesprek te gaan. Als er een locatie is waar een ontwikkeling mogelijk is, is dat de plek om naartoe te gaan. Anders ga je naar een plek waar veel mensen zijn. Vergeet niet iets mee te nemen om gemakkelijk met mensen in gesprek te komen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een thermoskan warme koffie of thee is vaak al voldoende.

De sleutel

Een blanco vel papier met potlood, een paar stevige schoenen en een thermoskan koffie en thee zijn gemakkelijk te organiseren. Je kan dus direct beginnen. Toch heb je voor overheidsparticipatie nog één belangrijke sleutel nodig: jezelf. Het mogelijk maken van ideeën van anderen vraagt oprechte interesse in mensen, bescheidenheid, een positieve instelling en geduld. Die eigenschappen zijn niet iedereen gegeven. Jou wel? Ga de straat op en probeer het uit. Waar ben je bang voor?

Nieuwsgierig?

+ jij?

 • Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures  + meer

   

   

 • Vond je dit interessant?

  Regelmatig verschijnen er op onze website nieuwe verhalen. Ook organiseren we voor onze trouwe volgers jaarlijks een aantal ideeënfabrieken. Die gaan allemaal over actuele thema’s. Blijf op de hoogte en ontvang onze updates en uitnodigingen direct in jouw mailbox.