De sociale kant van de energie­transitie

Op de vraag van de gemeente Albrandswaard of +anderen een inspiratiesessie voor gemeenteraadsleden kon leiden met als onderwerp: “de sociale kant van de energietransitie”, konden we meteen en volmondig ‘ja’ beantwoorden. Adviseur Bas Nootenboom verzorgde daarop een interactieve en boeiende bijeenkomst op het gemeentehuis in Poortugaal. 

De energietransitie is voor veel gemeenten een technisch verhaal: de Megawatts, Petajoules, groene waterstof en zonneparken vliegen al snel om je oren. Gemeenteraadsleden hebben de neiging om hier snel in mee te gaan. Je kan er ook anders tegenaan kijken. Dat heeft alles te maken met de opvatting over welke rol je als gemeenteraadslid wil innemen. En daar heeft de gemeenteraad wat in te kiezen! 

Kies je er bijvoorbeeld voor om zelf de regie in de hand te nemen? Dat kan als je het probleem helemaal helder hebt en de oplossing ook al verzonnen hebt. Dan leidt de techniek: de gemeente zet een overheidsopdracht op de markt en er is een flinke stap genomen in de verduurzaming van de energievoorziening. Dit noemen we bij +anderen: ‘richting geven’. 

Maar je kan er ook voor kiezen om samen met je inwoners op zoek te gaan naar een exacte duiding van het probleem en de bijbehorende oplossing. Dan gaat het om mensenwerk, dan gaat het om contact maken en gezamenlijk op zoek gaan naar de oplossing die het beste past bij jouw gemeente. Hier past ‘ruimte bieden’. 

De mens centraal stellen leidt tot een energietransitie met maatschappelijke meerwaarde. Immers: zo kom je in een vroegtijdig stadium de angsten en bezwaren, de ideeën en bijdragen van inwoners tegen. Niet op het einde als de gemeenteraad een besluit moet nemen, nee: juist aan het begin van het proces. Dan heb je nog volop gelegenheid om er iets mee te doen! 

Zo werd in Albrandswaard nog stil gestaan bij energiearmoede en het betrekken van huurders in de energietransitie, de rol van corporaties en de gemeente. Kortom: er zijn in de energietransitie veel keuzes te maken met een sociaal karakter. Je moet het alleen willen zien. 

+anderen heeft ter ondersteuning van dit proces de Energiebalans ontwikkeld. Deze balans biedt een basis voor het +anderen Energieprogramma. Interesse? Neem dan contact op met onze adviseur Bas Nootenboom. 

Nieuwsgierig?

+ jij?

  • Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures  + meer

     

     

  • Vond je dit interessant?

    Regelmatig verschijnen er op onze website nieuwe verhalen. Ook organiseren we voor onze trouwe volgers jaarlijks een aantal ideeënfabrieken. Die gaan allemaal over actuele thema’s. Blijf op de hoogte en ontvang onze updates en uitnodigingen direct in jouw mailbox.