Met e-partici­patie bereik je nieuwe doel­groepen

‘Iedereen die dat wil, moet kunnen meedoen’. Dat is één van de belangrijkste uitgangspunten die wij hanteren bij participatieprocessen. Dat uitgangspunt lijkt wellicht een open deur, maar niets is minder waar. In de praktijk zien we nog vaak gebeuren dat mensen tijdens een participatieproces worden uitgenodigd op basis van hun belang en op een door de organisatie bepaalde locatie en datum. Komt een inwoner niet voor in de stakeholderanalyse of kan of wil hij niet op die datum naar de locatie komen? Dan komen zijn of haar stem en goede ideeën niet in beeld. Zonde!


Het bovenstaande uitgangspunt vraagt om een brede en uitgekiende participatiemix. Persoonlijke gesprekken tijdens bijeenkomsten of ‘op straat’ spelen daarin een belangrijke rol. Daarnaast is het aan te bevelen ook online mogelijkheden te creëren waarop geïnteresseerden hun ideeën kunnen inbrengen. Voordeel daarvan is dat geïnteresseerden dat volledig kunnen doen op een moment en plek naar keuze. Tijd en plaats onafhankelijke participatie.


Hoewel het belangrijk is de ruimte voor geïnteresseerden niet volledig te beperken, is het wel belangrijk dat deelnemers aan e-participatie het vraagstuk en de context enigszins kennen. En dat ze ook de inbreng van andere geïnteresseerden zien en hun inbreng daarop kunnen afstemmen. Dat voorkomt dat een verzameling ontstaat van opzichzelfstaande losse opmerkingen zonder richting.


Op wijwillendit.nl zie je op elk moment welke ontwikkelingen er in je omgeving spelen. En kun je daarover in gesprek. Met de initiatiefnemer en andere geïnteresseerden. Op een moment en plaats die jou goed uitkomen. Ideaal!

Nieuwsgierig?

+ jij?

  • Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures  + meer

     

     

  • Vond je dit interessant?

    Regelmatig verschijnen er op onze website nieuwe verhalen. Ook organiseren we voor onze trouwe volgers jaarlijks een aantal ideeënfabrieken. Die gaan allemaal over actuele thema’s. Blijf op de hoogte en ontvang onze updates en uitnodigingen direct in jouw mailbox.