Participatie: meedoen is belangrijker dan winnen

Ik ben het afgelopen jaar betrokken geweest bij een complexe integrale herontwikkeling van een gebied in een bestaande woonwijk. De uitdaging was om met een groot aantal partijen te komen tot een plan waarin iedereen zich kan vinden. Tijdens het traject is veel focus gelegd op de inhoud. Met resultaat, want alle partijen zijn tevreden met het uiteindelijke plan. Dit geldt niet voor het doorlopen proces. Daarover zijn met name de bewoners minder enthousiast. Is de participatie nu wel of niet geslaagd?

Ireen Wüst gaf het antwoord na het behalen van een gouden medaille op de 3.000 meter. In reactie op een vraag van een verslaggever vertelde Wüst dat ze voor een rit nooit bezig is met een gouden medaille of de winnende tijd. In plaats hiervan richt ze zich volledig op de voorbereiding en de race er naartoe. Daarin moet je alles goed doen. Anders gezegd: als het proces klopt, volgt het resultaat vanzelf. Vanuit die optiek is tijdens de herontwikkeling wellicht teveel aandacht besteed aan de inhoud ten koste van het proces. Als je er voor zorgt dat alle deelnemers actief en met een goed gevoel deelnemen aan het proces, komt het plan vanzelf. En uiteindelijk wint dan iedereen goud.

Nieuwsgierig?

+ jij?

  • Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures  + meer

     

     

  • Vond je dit interessant?

    Regelmatig verschijnen er op onze website nieuwe verhalen. Ook organiseren we voor onze trouwe volgers jaarlijks een aantal ideeënfabrieken. Die gaan allemaal over actuele thema’s. Blijf op de hoogte en ontvang onze updates en uitnodigingen direct in jouw mailbox.